‘Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact’
De training ‘Cliëntenparticipatie – Mijn leven is jouw werk’ vraagt aan jou als professional om stil te staan bij en te reflecteren op je houding, gedrag, mogelijkheden en kwetsbaarheden in jouw samenwerking met je cliënten. De training is niet alleen gemaakt, maar wordt ook gegeven door cliënten, onder leiding van een ervaringsdeskundige trainer. De training gaat uit van de eigen kracht en zelfregie van kinderen, jongeren en gezinnen, waarbij het werken vanuit het cliëntenperspectief voorop staat.
- Wat betekent werken vanuit het cliëntenperspectief voor jou?
- Hoe ga jij om met moeilijke beslissingen?
- Het hebben van echte aandacht en respectvolle omgang?
Stilstaan bij deze thema’s en hierover in gesprek gaan met cliënten tijdens de training,
helpt jou in je samenwerking met kinderen, jongeren en hun gezinnen, omdat jij je (nog) meer bewust bent/wordt van je eigen handelen, je eigen houding en wat cliënten daarin belangrijk vinden.
Voor wie is de training bedoeld?
Voor jeugd- en gezinsprofessionals die gezinnen begeleiden met complexe opvoed- en
opgroeiproblematiek. Maar ook voor de ondersteunende functionarissen in jeugdhulporganisaties.
Werken vanuit het cliëntperspectief vraagt immers van de hele organisatie een cultuuromslag.
Inhoud
De volgende thema’s komen aan bod:
- Aandacht: routinematig handelen of met je hoofd ergens anders zijn in plaats van in het hier en nu, maakt dat de ander het gevoel kan hebben dat hij niet gezien wordt, er geen echte aandacht voor hem is. Dat is een pijnlijk gevoel en vaak een start van miscommunicatie en misverstanden.We staan stil bij de houding en de wijze waarop je als professional je aandacht richt op het kind en het gezin.
- Afhankelijkheid – Cliënten kunnen ervaren dat zij de regie kwijt zijn of moeite hebben om de regie te behouden. Dit brengt vaak een gevoel van afhankelijk met zich mee. Heb jij daar als professional oog voor en hoe ga je daarmee om?
- Gezien worden – Cliënten ervaren soms dat hulpverleners te veel van hen vragen op momenten dat het voor hen niet prettig is of zij daar niet toe in staat zijn. Wat betekent dat voor de samenwerking en de regie?
- Kennismaking – De eerste kennismaking als cliënt met professionele hulp is een spannende gebeurtenis. Zeker als het kind en/of zijn gezin afwijzend tegenover de hulp staat, is een goede ontvangst en kennismaking belangrijk. Wat zijn daarin belangrijke ingrediënten?
- Samenwerken – In de jeugdhulp is afgesproken dat de hulp in samenwerking met cliënten tot stand komt. Regie en verantwoordelijkheid liggen bij de cliënt. Maar wat als je het niet eens bent met elkaar?
- Kwetsbaarheid – Kinderen en jongeren ervaren in de hulpverlening dat het ‘normaal’ is dat zij zich kwetsbaar moeten opstellen; jij hebt als hulpverlener informatie over hun geschiedenis, hun kwaliteiten, maar ook over hun onzekerheden, kwetsbaarheden en zaken die niet altijd zo makkelijk zijn om over te praten. Maar mogen jouw kwetsbaarheden ook besproken worden? Laat jij je geraaktheid of emoties zien in het contact met het kind en zijn gezin, of verberg jij deze?
Resultaat
Na afloop van de training ben je je bewust van:
- de wijze waarop jij samen met ouders én kinderen/jongeren besluiten neemt over de inzet van professionele hulp en het krijgen van een gedeelde visie op de vragen en/of problemen
- de wijze waarop jij de doelen en wensen van ouders en kinderen/jongeren in het hulpverleningsproces vooropzet
- jouw houding en jouw vaardigheden zonder te vervallen in routinematig handelen
- wat jouw houding voor impact heeft op het kind en zijn ouders
- de rechten van cliënten in de besluitvoering, de participatie van cliënten en het benutten van de ervaringskennis van cliënten, om zo het succes van de jeugdhulp te optimaliseren.
Wie geeft de training?
De training wordt gegeven door een ervaringsdeskundige trainer. We spreken van een ervaringsdeskundige trainer wanneer de trainer zijn/haar kennis heeft vergaard door reflectie op zijn eigen ervaringen met jeugdzorg, ervaringen van anderen (ex)cliënten heeft vergaard, aangevuld met kennis uit andere bronnen (professionele en wetenschappelijke kennis) en geleerd heeft die op een professionele manier in te zetten ten behoeve van anderen. De co-trainers zijn cliënten met ervaring in de jeugdzorg die geleerd hebben om hun ervaringsverhaal in te zetten als lesmateriaal.
Praktische info
- De training bestaat uit een E-learning module van 1 uur en face-to-face programma van 5 uur
- Aantal deelnemers: 12 tot 15
- Plaats: Vitruviusweg 2, Eindhoven of in-company
- Deze training is voor geregistreerde jeugd- & gezinsprofessionals geaccrediteerd met 4,5 punten door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
- Kosten op aanvraag
- Deze training is ontwikkeld door Combinatie Jeugdzorg en wordt in samenwerking met Markieza landelijk aangeboden.
Is uw organisatie geïnteresseerd?
Wilt u graag meer informatie over de kansen en mogelijkheden over de Training Cliëntenparticipatie ‘Mijn leven is jouw werk’ binnen uw organisatie? Bel dan (040) 231 50 05 of stuur een mail naar info@markieza.org.
Graag kijken we samen met u naar de mogelijkheden.