______
Markieza Opleiding Verdieping Ervaringsdeskundigheid – MOVE
- Heb jij in je herstelproces geïnvesteerd middels methodische zelfhulp, wil je je verder ontwikkelen tot ervaringsdeskundige en heb een werkplek waar je aan de slag kan?
- Ben jij werkzaam als ervaringsdeskundige en heb je behoefte aan verdieping?
- Ben je werkzaam in zorg, welzijn of dienstverlening, zet je daarbij wel eens je ervaringskennis in en wil je de ontwikkeling maken naar professionele ervaringsdeskundigheid?
Kies dan voor de MOVE!
De MOVE is een intensieve éénjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige zoals omschreven in het Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigheid (KvE, 2022). De visie en inhoud zoals die daarin zijn uitgewerkt vormen de basis voor de inhoud en toetsing van de opleiding. Of je nu nieuw bent in het vak of al werkzaam bent als ervaringsdeskundige en je verder wilt ontwikkelen in het vakgebied, de MOVE biedt je de handvatten die je nodig hebt. De opleiding biedt een sterke combinatie van theorie en praktijk, met veel aandacht voor het persoonlijke ontwikkelingsproces.
In de MOVE wordt gewerkt vanuit de uitgangspunten van methodische zelfhulp. Dit betekent dat er een gedeelde leeromgeving gecreëerd wordt waarin door de diversiteit aan niveaus in de klas tevens ruimte is voor leren middels het meester-gezel principe. Docenten en coaches nemen daarbij een faciliterende houding aan ten opzichte van het persoonlijk ontwikkelingsproces van studenten, waardoor de persoonlijke verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de studenten zelf ligt.
Opbouw, inhoud en toetsing
De MOVE faciliteert het proces van het hebben van ervaringskennis met ontwrichting en herstel naar professionele ervaringsdeskundigheid. Het eerste deel van de opleiding richt zich op het exploreren en verdiepen van ieders herstelverhaal en daarmee tevens het vergroten van de collectieve ervaringskennis. Daarna wordt de vertaling gemaakt naar het professioneel inzetten hiervan als ervaringsdeskundige aan de hand van verschillende thema’s, theorie en vaardigheden. Tot slot is er ruimte voor de studenten om te onderzoeken hoe zij zich willen profileren als ervaringsdeskundige.
De wekelijkse lesdagen bestaan uit groepscoaching en theorielessen, verzorgd door ervaringsdeskundigen en gastdocenten. Tijdens de lessen wordt theoretische kennis rondom herstel en ervaringsdeskundigheid behandeld. In de groepscoaching is ruimte voor het persoonlijk ontwikkelingsproces waarin ook de koppeling wordt gemaakt met de praktijk. Verdere verdieping wordt aangebracht door middel van zelfstudie, de toepassing op de werkplek en het opbouwen van een portfolio.
Gedurende het schooljaar vindt op drie momenten toetsing plaats middels een presentatie, portfoliogesprek en werkbezoek. Hierin wordt de voortgang van het ontwikkelingsproces getoetst en waar nodig bijgesteld. De examinering bestaat uit het voldoende afronden van de eindpresentatie, het portfolio en de praktijkbeoordeling.
Instroom en differentiatiemogelijkheden
De MOVE is een verdiepingstraject op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Het vraagt van studenten een zekere voorkennis. Daarnaast is het belangrijk dat studenten ruimte kunnen maken voor het ontwikkelingsproces dat in gang wordt gezet. In de toelatingsprocedure wordt daarom gekeken naar ervaringen met methodische zelfhulp, het vermogen om te reflecteren op het eigen herstelproces, de motivatie en belastbaarheid.
De MOVE is geschikt voor studenten van verschillende niveaus en met verschillende werkervaringen. Binnen de opleiding zijn er differentiatiemogelijkheden zodat elke student kan afstuderen op het niveau dat het beste past. Dit gebeurt aan de hand van de beroepsniveaus zoals die omschreven staan in het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid (BCP-E, 2022):
- Assisterend en ondersteunend ervaringsdeskundige;
- Uitvoerend en coördinerend ervaringsdeskundige;
- Coördinerend en leidinggevend ervaringsdeskundige.
De MOVE biedt studenten de mogelijkheid om de opleiding te doorlopen en af te ronden op het beroepsniveau dat het beste bij hem of haar past. Wanneer de opleiding succesvol is afgerond, ontvangen studenten een diploma van Markieza waarop het bewezen beroepsniveau genoemd wordt.
Toekomstperspectief
Het behaalde MOVE-diploma, met daarop het bewezen beroepsniveau, biedt kansen bij verschillende organisaties en in diverse functies als ervaringsdeskundige.
- De MOVE is een erkende opleiding voor beroepsonderwijs en staat geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO);
- De MOVE is SKJ geregistreerd (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd);
- De MOVE zit momenteel in het accreditatieproces voor toelating tot het beroepsregister ervaringsdeskundigen (Registerplein, onderdeel van het Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigen (KvE) in opdracht van de VvEd).
Studiebelasting
De totale studiebelasting bedraagt 26 tot 28 uur per week. Dit omvat:
- Minimaal 18 uur werk in een relevante werkpraktijk;
- Eén dag les;
- Zelfstudie (reflectie, theorie, voorbereiding presentaties en portfolio opbouw).
De studiegids is op aanvraag beschikbaar, mail hiervoor naar info@markieza.org.
Toelating
De volgende MOVE start in de tweede helft van september 2025 (exacte weekdag en datum volgen in mei). Aanmelden? Stuur dan een mail met onderstaande gegevens naar info@markieza.org:
- Een motivatiebrief
- Een CV
- Een reflectie op je herstelproces
Op basis van je aanmelding wordt besloten of je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hierin wordt nagegaan of je voldoende kunt reflecteren op je eigen herstel en of je voldoende belastbaar en voorbereid bent om met de opleiding te kunnen starten.
Kosten
De kosten van de opleiding bedragen: ca € 5890,-. Dit is inclusief:
- 24 lesdagen (groepscoaching en theorielessen);
- 3 Presentatiedagen (tevens toetsmomenten);
- Individuele coaching, inclusief bezoeken werkplek;
- Toetsing en beoordeling door (externe) assessoren;
- Uitreiking van een MOVE-diploma.
Na toelating wordt een offerte toegestuurd.
Tips
- Overleg met je werkgever of deze wil investeren in jouw opleiding.
- Ontvang je een uitkering? Overleg met de uitkeringsinstantie of deze de opleiding wil vergoeden. Een MOVE diploma vergroot jouw kans op betaald werk.
Vragen?
- Voor vragen over het proces van aanmelding tot start opleiding kun je terecht bij de procesbegeleider, Niki Schipper:niki@markieza.org
- Voor vragen over de inhoud van de opleiding kun je contact opnemen met de (hoofd)docent, Leonie van Dongen: leonie@markieza.org
Wij kijken ernaar uit om samen met jou de volgende stap in jouw proces te zetten!