Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Supportgroep huiselijk geweld woman’s only

9 september 2021 - 4 november 2021

Voor wie?
Deelnemers die serieus aan de slag willen om uit een situatie van huiselijk geweld te komen, zo’n situatie te voorkomen of te herstellen van zo’n situatie in het verleden.

Doelstelling en inhoud
Herstelgroep Woman’s Only – is een lotgenotengroep die zich richt op het begeleiden van vrouwen die gevolgen ondervinden van geweld achter de voordeur. De herstelgroep biedt een eerste stap tot bewustwording en het vinden van (h)erkenning in een veilige omgeving.

Wat is een herstelgroep?
Een herstelgroep is een groep waarin vrouwen samenkomen om de problemen en ervaringen die zij vanuit het verleden en in het dagelijks leven tegenkomen, bespreekbaar te maken. Hierdoor kan men bijvoorbeeld herkenning vinden bij elkaar, het hart luchten en kan er een bewustwordingsproces op gang komen, waardoor men actief en op eigen tempo aan het eigen herstel kan werken. De groep wordt geleid door twee Ervaringsdeskundigen. Zij zorgen ervoor dat iedere deelnemer aan het woord komt en ieder tijd en ruimte heeft voor wat op dat moment voor haar belangrijk is.

Waarom een herstelgroep?
In een herstelgroep mag iedereen zichzelf zijn. De Ervaringsdeskundigen oordelen en veroordelen niet en waken ervoor dat ook anderen dat niet doen bij elkaar. Doordat iedere deelnemer en ook de begeleiding bepaalde ervaringen heeft, wordt er onderling vaak herkenning gevonden, waardoor een bondgenootschap ontstaat waarbij tevens erkenning kan worden geboden. Door met elkaar te praten over de dingen waar men tegenaan loopt, komen de deelnemers vaak tot de ontdekking dat zij niet de enige is die daarmee te maken heeft. Horen hoe anderen ermee omgaan/omgegaan zijn brengt nieuwe ideeën of men maakt kennis met nieuwe mogelijkheden of inzichten: het inspireert, stimuleert en geeft hoop.

Doelen van herstelgroep

• Leren omgaan met trauma’s in het dagelijkse leven
• De regie in eigen handen te leren nemen
• In de eigen kracht komen te staan
• Keuzes maken in relaties
• Acceptatie van bepaalde klachten of gebeurtenissen
• Contact met omgeving herstellen en/of in stand houden
• Minder afhankelijk zijn van hulpverleners
• Versteviging van het persoonlijk draagvlak

Meld je aan via info@markieza.org of via deze LINK
Na aanmelden word je door de trainer benaderd voor een kennismakingsgesprek.

Tijdsinvestering
8 bijeenkomsten van 2 uur.

Kosten
Deelname is kosteloos

Locatie
LEVgroep. Penningstraat 55 in Helmond

Datums

9 september 2021
19:30 – 21:30 uur

16 september 2021
19:30 – 21:30 uur

23 september 2021
19:30 – 21:30 uur

30 september 2021
19:30 – 21:30 uur

7 oktober 2021
19:30 – 21:30 uur

14 oktober 2021
19:30 – 21:30 uur

21 oktober 2021
19:30 – 21:30 uur

4 november 2021
19:30 – 21:30 uur
laatste bijeenkomst

Gegevens

Begin:
9 september 2021
Einde:
4 november 2021

 

Niki Schipper

Niki@Markieza.org

Procesbegeleider MOVE, Summa College, Summa & Bedrijf
Algemenere steekwoorden: docent, coach, presentie, kwartiermaken/r, actieonderzoeker, projectleider.

 

Samen met de potentiële student met ervaring, die voldoende is herstelt en een opleiding wil gaan volgen, de leerplek, financiering en inkomen organiseren. Het zijn persoonlijke puzzels waarbij mijn kennis van het veld, lokale politiek en arbeidssociologie goed van pas komen.

Mijn hoop is dat ervaringsdeskundigen, de zorg en samenleving voor iedereen beter maakt. 

 

Alime Gökmen

 

Alle voorkomende administratieve werkzaamheden binnen Markieza en bij Door en Voor.

Ik heb de controle over de financiële zaken.

 

 

Olaf Ruijters

Olaf@Markieza.org

Senior pool coördinator, Kwartiermaker, Adviseur ervaringsdeskundige vraagstukken, Podcast producer.

 

Het ging niet goed met me. Ik was constant moe en down. Alles kostte me moeite. Ik begreep niet wat me overkwam. Ik had hulp nodig!

Ik werd opgenomen in de GGz. De een psychiater zei; Olaf dit is je diagnose, en daar moet je mee leven. Ik hoorde alleen maar: “Olaf je blijft je de rest van je leven zo klote voelen”. De grond zakte onder mijn voeten weg. Mijn leven was over. Ik kon niets meer in dit leven. De wereld is beter af zonder mij. Geen hoop meer, geen uitzicht, geen perspectief.
Ik geloofde hier een lange tijd in en mijn leven stond stil. Ik was niet te helpen, niet te genezen.

Tot ik een ervaringsdeskundige sprak. Zij vertelde me over haar verleden en ik vond daar veel herkenning in. Ik voelde me voor het eerst echt begrepen. Maar er was nog iets veel belangrijkers. Ze had in mijn ogen een gewoon leven. Ze  had een huis, een relatie een hondje en een baan. Dingen waar ik van overtuigd was dat dit niet voor mij was weggelegd. Dit gaf mij hoop en perspectief. Als zij het kan, kan ik het ook!

Deze ontmoeting heeft mijn leven veranderd en was zo inspirerend dat ik ook ervaringsdeskundige wilde worden. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd en nu is het vanuit Markieza mijn missie om andere mensen te ondersteunen, maar ook organisaties advies te geven hoe ze met ervaringsdeskundigen kunnen werken.

Als ik puur naar mezelf kijk, zijn er in mijn behandel traject veel dingen goed gegaan, maar er kunnen ook veel dingen beter. Ik denk dat ik door mijn herstel proces te doorlopen een andere kijk op de zorg én het leven heb gekregen. Al deze ervaringen zijn kostbaar. Kostbaar omdat ik nu vanuit eigen ervaring weet hoe moeilijk het pad is dat we herstel noemen. Ik heb geleerd deze kennis en ervaring in te zetten voor een gezamenlijk doel; Het verbeteren van de zorg. Ik merk dat mensen zich door mij echt begrepen voelen en de drempel om te delen minder hoog is. Het is voor professionals belangrijk om met ervaringsdeskundigen samen te werken. Niet omdat wij het beter weten maar omdat we een unieke blik hebben. Een extra blikveld waarbij andere dingen opvallen. Als we onze kennis en ervaringen samen voegen kunnen we de zorg echt verbeteren