Door Nills van Gemert
In Nederland is een aantal jaar geleden een stuurgroep opgericht met mensen die deze opleidingen in ons land van de grond willen krijgen.
In Utrecht, Groningen en Amsterdam zijn er inmiddels opleidingen gestart, mede dankzij deze stuurgroep. Christ Wesenbeek, ervaringsdeskundige van het eerste uur, is lid van deze stuurgroep en maakt kwartier voor dit onderwerp.
Christ vertelt: ”de opleidingen zijn ontstaan vanuit de ‘Missing Link’.
De ’Missing Link’ is een armoedeproject in België. Zij bieden erkende MBO opleidingen aan om mensen op te leiden tot ervaringsdeskundige in de generatiearmoede.
Vanuit Nederland zijn er contacten ontstaan met de ‘Missing Link’ bij onze Zuiderburen.
En omdat er in Nederland al lang opleidingen bestaan voor ervaringsdeskundigen in de GGZ- en welzijnssector, wilden we opleidingen in de generatiearmoede gaan inbedden in Nederland, oftewel nieuwe opleidingen, met een ander lespakket dan de reeds bestaande opleidingen”.
Inmiddels zijn er dus opleidingen gestart in Nederland. Dit zijn zogenaamde ‘tandemopleidingen’, hetgeen inhoudt dat er een ervaringsdeskundige met een reguliere collega tezamen worden opgeleid.
Mensen die die opleiding hebben gevolgd kunnen aan de slag bij bijvoorbeeld gemeentes, of andere (overheids)instellingen.
In de regio Eindhoven is dit tot dusver helaas nog niet van de grond gekomen. Dit heeft mede te maken met een tekort aan geld (subsidies).
“Een nieuwe, kwalitatief goede, opleiding kost nou eenmaal veel geld en dat is er momenteel niet”, aldus Christ. Vandaar ook dat Christ, met de stuurgroep, kwartier maakt en blijft maken bij gemeenten en landelijke overheid.
Maar wat is nu precies armoede in de ogen van Christ? Want dat het louter betekent dat iemand geen cent te makken heeft is in ieder geval niet zo.
“Armoede bepaalt je leven. Geen geld hebben betekent dat je niet kunt participeren. Niet participeren betekent dat je niet als volwaardig burger mee kunt draaien. Ook al zijn er voorzieningen, of subsidiepotjes om toch mee te kunnen doen, veel mensen maken er geen gebruik van. Misschien uit schaamte, misschien uit onwetendheid. Veel armoede zit verstopt. Men ziet het niet aan de buitenkant maar achter de voordeur, daar spelen zich vaak drama’s af.”
De vele initiatieven die bestaan om mensen in armoede te helpen op vele verschillende manieren zijn in de ogen van Christ goedbedoeld, maar tegelijkertijd houden ze de armoede ook in stand: “Mensen in armoede weten zich vaak goed staande te houden, maar dan meer in hun eigen, kleine samenleving. Ze komen er maar moeilijk uit”.
En dat, besluit Christ, is misschien ook wel de reden dat er tot nu toe in de regio Eindhoven weinig mensen te vinden zijn geweest die zich geroepen voelen een opleiding tot ervaringsdeskundige te volgen. “Mensen kunnen dusdanig gestigmatiseerd worden of lijden onder zelfstigma dat zij niet meer kunnen inzien, of bang zijn om in te zien, dat ook zíj weer kunnen participeren in onze samenleving. Eigenlijk zoals de Participatiewet dit heeft bedoeld.
Daarom is het dubbel zo jammer dat de politiek in Eindhoven deze doelgroep over het hoofd ziet. Terwijl er door een financiële injectie veel succes kan worden behaald bij deze groep. Dat hebben de projecten in België en de noordelijke regio’s in Nederland wel bewezen.
Kijk voor meer informatie over de ‘Missing Link’ op www.delinkarmoede.be.
Voel jij of iemand in je omgeving zich wél geroepen om een dusdanige opleiding te volgen? Dat kan in Utrecht.
Mail voor meer informatie hierover naar cjm.wesenbeek@ggze.nl.