HET WAAROM EN HOE VAN DE TOED
Interview: door Anne-Marie Walrecht
De TOED is een basiscursus. Je gaat o.a. aan de slag met waar persoonlijke kwaliteiten liggen en hoe jedeze kunt versterken. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
Olaf vertelt dat de TOED uit een aantal onderdelen bestaat. Eén daarvan is het maken van een portfolio. In dit portfolio ga je kijken welke ervaringen je hebt en hoe je deze kan inzetten. Je gaat kijken wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Je gaat zogenaamde “sporen” zoeken. Ook ga je een persoonlijk actieplan maken over waar je na de TOED naar toe wilt werken en hoe je daar gaat komen. Op het eind van de opleiding presenteer je je portfolio in de groep.
Het andere deel zijn de lessen. Deze worden gegeven door ervaringsdeskundigen uit het werkveld en docenten van de Fontys. Hier krijg je de basiskennis om te werken met je eigen ervaringen.
Margré vult aan dat ze zich door het maken van het portfolio bewuster is geworden van waar haar specifieke kwaliteiten liggen, die nodig zijn om het vak van ervaringsdeskundige uit te oefenen. Van nature heeft zij een open-mind, en tijdens de opleiding realiseerde ze zich dat dat een kwaliteit is en dat het gekoppeld kan worden aan herstelervaringen. Dit kan ze nu inzetten naar anderen. Ze heeft de hele training door onder begeleiding van een portfoliodocent heel uitgebreid gewerkt aan haar portfolio. Haar C.V. is er in verwerkt maar ook bepaalde quotes en welke levenservaringen haar hebben gevormd zijn toegevoegd. Dit doe je onder andere door reflectieverslagen te schrijven van elke les. Daarmee nam de ervaringskennis toe.
Door haar portfolio te presenteren is Margré zekerder geworden van dat ze echt met haar ervaringen wil gaan werken!
Waarom zou je deze cursus volgen?
Olaf geeft aan dat de TOED een leuke en een mooie manier is om een goede fundering te leggen om als ervaringswerker te gaan werken. Vooral de mensen die graag een opleiding tot ervaringswerker willen gaan volgen kunnen zich met de TOED heel goed voorbereiden.
Margré geeft aan dat je deze training zou moeten volgen om een verdieping te maken. Zelf geeft ze aan veel geleerd te hebben over de geschiedenis van de cliëntenorganisaties. Die zijn heel erg belangrijk geweest voor de emancipatiebeweging die het nu is. Daarnaast moet je weten hoe je cliënt gestuurde projecten opzet als je binnen een organisatie gaat werken en hoe je bepaalde (herstel)processen kunt herkennen bij andere kwetsbare mensen.
Hoeveel tijd kost de opleiding aan huiswerk naast de 15 dagdelen van de opleiding zelf?
Olaf geeft aan dat dit verschillend is per persoon. Dit omdat iedereen op een ander tempo aan het portfolio werkt. Daarnaast is de voorbereiding van de lessen ongeveer een half uur tot een uur per bijeenkomst.
Na het behalen van de TOED ontvang je een certificaat vanuit de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Wat kun je daar mee?
Olaf geeft aan dat er instanties zijn waarbij je met een TOED certificaat al aan het werk kan maar dat verschilt per regio. Wel is het een goede manier om je voor te bereiden om een opleiding te gaan volgen. Hij ziet dat meer dan 80% van de mensen die bij hem de TOED hebben gevolgd door de selectieronde komen van de verschillende opleidingen.
Margré geeft aan dat ze docent wil worden en modules wil ontwikkelen. Ze merkt dat ze meer ingangen krijgt om zichzelf te ontwikkelen richting het onderwijs, omdat ze de TOED heeft gevolgd.
Hebben jullie nog tips om de financiering van 1350 euro rond te krijgen?
Dat is per individu verschillend. Je kan het met je (vrijwilligers)werkplek overleggen of het proberen bij de gemeente of bij het UWV.
Kan ik me nog aanmelden?
Eris nog een aantal plaatsen vrij dus als je er snel bij bent dan kun je dit jaar nog deelnemen. Bel hiervoor met Markieza op 040-2315005 of gebruik het contactformulier