TRAINING WERKEN MET EIGEN ERVARING VOOR NAASTEN
Door: Anne-Marie Walrecht
Rol van naasten
Als mensen met een kwetsbaarheid aan het herstellen zijn zie je vaak dat naasten een belangrijke rol spelen in de zorg voor deze mensen. Naasten kunnen ouders zijn, maar ook broers, zussen, partners, kinderen, vrienden of buren. Nog altijd is het vooral familie die in hulp voorziet, leert onderzoek. Ander onderzoek laat zien dat de houding van naasten rechtstreeks invloed heeft op de de loop van de problematiek waar een cliënt mee te maken kan hebben. In de zorg voor kwetsbare mensen wordt er gelukkig steeds meer waarde gehecht aan het z.g. “triadisch” werken. Volgens het triadisch werken is de meest optimale behandeling een behandeling die uit gaat van samenwerking tussen cliënt, behandelaar en in deze de naasten (de ‘triade’).
Maar hoe doe je dat als naaste? Hoe vul je die rol van naaste zo goed mogelijk in dit triadisch model? En welke ondersteuning kun je daarbij gebruiken?
Misschien heb je dit allemaal zelf uit moeten vinden als naaste en heb je behoefte aan meer handvatten. Of misschien wil je gaan onderzoeken hoe je meer ervaren /gelijkwaardiger met behandelaren zou kunnen omgaan? Ook kun je de wens hebben om je eigen ervaring te gaan inzetten. Bijvoorbeeld door een luisterend oor voor andere naasten te zijn.
Nieuwe Training
Als je dit voor jezelf verder wilt onderzoeken kun je nu de door Markieza ontwikkelde training WERKEN MET EIGEN ERVARING VOOR NAASTEN gaan volgen die vanuit naastenperspectief wordt gegeven door onze 2 ervaringsdeskundige trainers Trudie en Mirjam.
Trudie is naast dat ze het secretariaat van Markieza coördineert, moeder van een kind met een kwetsbaarheid en zij heeft een ruime ervaring opgedaan in het z.g. triadisch werken.
Mirjam is senior ervaringswerker en werkzaam als o.a. teamcoach van begeleid wonen bij de GGZE en ervaringswerker bij de afdeling ouderenpsychiatrie. Zij is ervaren in het geven van verschillende trainingen. Ook zij heeft veel ervaring als naaste voor iemand met een kwetsbaarheid opgedaan.
Mirjam en Trudie zijn erg enthousiast over de training omdat ze zelf gemerkt hebben in hun eigen rol als naasten hoezeer ze deze kennis nodig hebben gehad om hun rol goed te kunnen vervullen.
Ze kunnen er nu met afstand naar kijken maar dat heeft wel een aantal jaar geduurd. Het is hen regelmatig overkomen dat zij als naasten helemaal niet betrokken werden bij de behandeling terwijl zij juist over informatie beschikten waar de behandelaar heel veel aan zou hebben gehad.
Hoe ga je daar dan mee om en lukt het je wel, als je dat wilt, om een optimale bijdrage te leveren? Dat willen Mirjam en Trudie anderen graag bijbrengen. Vanuit hun eigen ervaring en kennis en kunde.
Mirjam heeft gemerkt in haar rol als ervaringswerker dat er al langer behoefte bestaat aan een dergelijke training. Ze heeft ook gemerkt dat de reguliere WME de lading niet dekt voor naasten. Die training werkt toch teveel vanuit het cliënten perspectief.
Daarom heeft zij samen met Trudie en Olaf, een andere collega ervaringswerker van Markieza, de training herschreven vanuit het naastenperspectief. Hiervoor hebben zij onder andere gebruik gemaakt van de laatste kennis die er inmiddels is opgedaan.
Unieke training
Deze training is behoorlijk uniek, vinden Mirjam en Trudie. Uiteraard geven steeds meer GGZ-behandelaren voorlichting aan naasten waaronder psycho educatie maar het is dan vaak de behandelaar zonder eigen ervaring die die training verzorgt. Deze training wordt gegeven door ervaringsdeskundigen wat verdere verdieping mogelijk maakt. Er wordt nu ook al gekeken naar de mogelijkheden van het aanbieden van een vervolgopleiding die naasten na deze training kunnen gaan volgen om zich als naasten verder te ontwikkelen.
Praktische informatie
Voor wie? De training is geschikt voor naasten van mensen met een kwetsbaarheid. Aangezien kwetsbaarheid een breed begrip is kan dit kan gaan om mensen die naasten zijn van cliënten met psychische problematiek, verslaving, verstandelijke beperking of meervoudige handicaps.
Wanneer: De training zal van start gaan in februari 2017 op donderdagavond van 18.30 uur tot 21.00 uur op locatie van Markieza, Vitruviusweg 2 in Eindhoven.
Inschrijven: Je kunt je inschrijven vanaf vandaag via info@markieza.org of neem contact met ons op telefoonnummer: 040- 2315005
Deelname: de training bestaat uit 12 bijeenkomsten. Er kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen. Na afronding van de training krijgen de cursisten een certificaat. Voorafgaand is er een kennismakingsgesprek met beide trainers om de verwachtingen van de trainingen te delen.
Kosten: 885 euro