Eindhoven 11 juni 2018
‘Ervaringsdeskundigen gaan goed opgeleid aan de slag’
Stralende gezichten bij bestuurders René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant en Pim Dijkstra van Markieza. Jeugdbescherming Brabant gaat werken met ervaringsdeskundigen. Door de participatie van cliënten te vergroten, wil ze haar dienstverlening verbeteren.
Maandag 11 juni ondertekenden ze daarom een overeenkomst met Markieza, expertise- en opleidingscentrum voor ervaringsdeskundigheid in het sociaal domein. Zij bieden meerdere workshops, trainingen en leergangen aan waardoor mensen met cliëntervaring zich op professionele wijze leren inzetten voor het herstelproces van anderen. Directeur Margreet Diks- van Heumen van Markieza vertelt enthousiast: “We dragen graag bij aan de kwaliteit van goed opgeleide ervaringsdeskundigen. De aansluiting tussen theorie en praktijk in ons opleidingscentrum is voor veel cursisten een groot pluspunt”. Ze vervolgt: “Ervaringsdeskundigen hebben een positieve impact op het proces van cliënten.”
Professionele aanpak
“Wij willen onze dienstverlening zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van onze cliënten”, stelt bestuurder René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant. “Daarom kiezen we bij de inzet van ervaringsdeskundigen voor de professionele aanpak van Markieza.”
In dienst als jeugdzorgwerker
Zowel voormalige als huidige cliënten kunnen worden ingezet als ervaringsdeskundigen. “Dat kan op diverse manieren” licht Meuwissen toe. “Zij kunnen bijvoorbeeld een rol krijgen in het geven van voorlichting, in trainingen aan onze medewerkers of bijvoorbeeld in bemiddelingsgesprekken.” En de inzet gaat nog verder. Het is de bedoeling dat Jeugdbescherming Brabant over vijf jaar ook ervaringsdeskundigen als jeugdzorgwerker in dienst heeft. “Dit betekent dat ervaringsdeskundigen worden opgeleid tot een professional op hbo-niveau, om dit werk te kunnen uitvoeren. Dit biedt dus zowel kansen voor onze organisatie als voor de ervaringsdeskundigen. Zij verbeteren zo hun positie op de arbeidsmarkt.”
Cliëntparticipatie
In 2017 is Jeugdbescherming Brabant begonnen met cliëntentafels, met als doel de cliëntparticipatie binnen de organisatie te verhogen. Door middel van deze cliëntentafels, naast de cliëntenraad, is de stem van cliënten op een laagdrempelig niveau en dichtbij georganiseerd. Ze blijken van toegevoegde waarde te zijn. Mede hierdoor ziet Jeugdbescherming Brabant meer mogelijkheden in het toepassen en delen van cliëntervaringen. De inzet van ervaringsdeskundigen is ook een wens van de cliëntenraad.
Planning
Markieza brengt in juni de behoeften en mogelijkheden voor Jeugdbescherming Brabant in kaart en komt in september met een plan van aanpak. Het is de bedoeling dat de eerste ervaringsdeskundigen begin 2019 daadwerkelijk aan de slag gaan.