Door Nills van Gemert
Tot voor kort was er nog weinig bekend over de vakvereniging, de vereniging werd te weinig gezien. Mijngesprekspartners van vandaag gaan daar verandering in brengen.Een gesprek met Nico Hopman, voorzitter van de VVvE en Ben Schelleman, vicevoorzitter van deze vereniging.
Beide heren zijn begin van dit najaar aangesteld in bovengenoemde functies. Tezamen met een aantal anderen vormen zij het bestuur van de VVvE. Op moment van schrijven telt de vereniging circa 170 leden. Het streven is om dit aantal in het komende jaar op te voeren naar 250 à 300 leden.
De hamvraag van vandaag is: wat doet de VVvE zoal, en waarom zouden ervaringswerkers lid moeten worden? Belangenbehartiging is het eerste punt dat Nico noemt. ‘Denk hierbij aan individuele vragen van werkers in het veld die te maken hebben met (financiële) waardering voor het werk wat men doet, geschillen met werk- of opdrachtgevers of bijvoorbeeld voorwaarden in arbeidscontracten.
Verder zijn wij hard aan het werk om in gesprek te raken met diverse grote en ook kleinere instellingen. Wij zijn van mening dat er nog veel gedaan moet worden aan de waardering die ervaringswerkers krijgen: er is geen eenduidigheid in salariëring of er wordt onderbetaald’. Zorgverzekeraars stellen voorwaarden aan instellingen. Ook over de aanstelling van ervaringsdeskundigen. Veel beloftes die gemaakt zijn om herstelondersteunend te gaan werken, waaraan ervaringswerkers een belangrijke bijdrage leveren, zijn nog niet nagekomen.
Er is nog veel werk aan de winkel voor dit relatief nieuwe beroep.
‘Wij staan en gaan ervoor dit beroep een gezicht te geven en op te komen voor de ervaringswerker’.
Een tweede punt is het beantwoorden van vragen over diverse opleidingen die in Nederland worden aangeboden: wat kan ik worden als ik een bepaalde opleiding of cursus heb gedaan? Wat is er in het land te koop aan opleidingen? ‘Daarnaast willen wij ons ook bezig gaan houden met de accreditatie voor de diverse opleidingen’, aldus Nico. Waar voorheen enkel mensen met een arbeidscontract lid konden worden van de VVvE, kan sinds kort iedereen die zich ervaringswerker noemt lid worden van de verening. ‘Op deze manier kunnen wij ons breder inzetten voor veel meer mensen en daarmee opkomen voor de belangen van iedereen die zich ervaringswerker noemt’, vertelt Ben. ‘Dus niet alleen betaalde krachten maar ook vrijwilligers of ZZP’ers. Als derde wil de VVvE een vraagbaak zijn voor allerhande vragen. Denk hierbij aan een agenda met informatie over symposia, congressen, cursussen of workshops. Daarnaast willen ze zelf themadagen gaan organiseren en is er vanaf de oprichting al een jaarlijkse leden-dag, waarbij gezelligheid en netwerken voorop staat. Het moge duidelijk zijn dat de VVvE veel werk verricht en dat er nog veel te winnen valt voor ervaringswerkers. De VVvE zal hier een grote rol in gaan spelen en zoekt hiervoor ook de politiek op. Gesprekken in Den Haag staan op de rol en de bestuursleden van deze vereniging hebben een behoorlijk netwerk waarvan de leden een belangrijk onderdeel zijn. Hoe meer leden hoe harder de stem voor de belangen van ervaringswerkers zal klinken is een belangrijke boodschap die beide heren me hebben doen inzien. Voor € 22,50 per jaar wordt je lid. En lid worden kan via de website: www.ervaringswerkers.org